• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

18. јун 2024.

У среду предавање др Дејана Стојковића о црним рупама

„Црне Рупе у Васиони и Лабораторији“ назив је предавања које ће у среду, 19. јуна, од 19 часова у великој сали Скупштине града одржати Врањанац проф. др Дејан Стојковић, редовни професор на Државном Факултету Њу Јорка (State University of New York).  

„Црне рупе су сигурно најинтересантнији и најинтригантнији објекти у нашем универзуму. Њихово постојање је предвиђено Ајнштајновим једначинама још пре више од стотину година, али је због њихових необичних особина научницима било потребно више од педесет година да прхвате да такви објекти могу заиста да постоје. Пошто чак ни светлост не може да напусти хоризонт догађаја који се налази око црне рупе, њих је немогуће видети директно, али се могу опазити интересантне појаве које се јављају искључиво у њиховој околини. У последњих неколико деценија научили смо пуно тога о црним рупама, али оне настављају да нас фасцинирају и изненађују. У оквиру неких теоретских модела, могуће је чак и направити мини црне рупе у моћним акцелераторима честица који су тренутно у погону“, апстракт је предавања.

Др Дејан Стојковић се у свету науке прославио као аутор методе која се у ЦЕРНУ користи за истраживање црних рупа. Бави се теоријском физиком елементарних честица, гравитације и космологије. Он већ дуги низ година живи и ради у САД, али кад год је у својој земљи искористи прилику да одржи неколико предавања о темама којима се бави, а које су занимљиве не само научницима, већ и широј јавности.