• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

23. мај 2024.

Награда за животно дело у области медицине постхумно др Вукашину Антићу

У  организацији Српског лекарског друштва у Позоришту „Бора Станковић“ вечерас је одржан скуп на којем је породици др Вукашина Антића уручена плакета и диплома награде „др Владан Ђорђевић“ за животно дело у области историје медицине. Присутнима се обратио проф. др Драган Микић, редовни члан Академије медицинских наука СЛД. ,,Мој дугогодишњи школски друг, колега и истомишљеник, доктор Вукашин Антић био је изузетно посвећен медицини и историји српске медицине, али и врло ангажован у друштвеном животу Врања. Изузетан допринос дао је као историчар медицине и изградио чврсту везу између лекарског рада и историјског истраживања. Пацијентима је хтео да врати глас живота, а људима о којима је писао да да глас вечности. Његова монографија ,,Болница у Врању“, коју је др Вукашин издао 2003. године оцењена као својеврсни историјат врањског здравства и његов највећи допринос историји српске медицине. Монографија је постала референтна литература, без које немогуће писати о историји Врања“, рекао је између осталог Микић. На животни пут и дело доктора Вукашина Антића подсетила је у свом излагању др Марина Јањић.  ,,Доктор Вукашин Антић био је познати врањски хирург, онколог, историчар медицине и велики хуманист. Човек познат ван Врања, који је својим радом и делима, како на професионалном плану, тако и на друштвеном, обележио једно бурно и значајно време. Нестао је храбри појединац, спреман да мења и поправља свет на боље, предан науци и непрекидном учењу. Нестала је једна изузетно свестрана личност, заинтересована за готово све сфере људског стваралаштва. Био је истакнути стручњак, посебно из области онкологије дојке, добар и надасве хуман човек, пун љубави према свом позиву и омиљен међу пацијентима, колегама и сарадницима“, истакла је др Марина Јањић.

На скупу су говорили и др Зоран Вацић, генерални секретар СЛД и почасни члан Академије медицинских наука и др Гордана Ђорђевић.

У име градског руководства скупу су присуствовали Мирољуб Станковић, саветник градоначелника  и Никола Поповић, члан Градског већа.