• Grad Vranje
  • GRAD VRANJE

    Zvanična prezentacija grada

Centrala:
+381 (0)17 402 300
Portirnica:
+381 (0)17 402 368
GRAD VRANJE
Gradska uprava
Kralja Milana br.1
17500 Vranje
A+ A-

1. jun 2024.

Otvoren Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva

Na gradskom šetalištu otvoren je 5. Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva, koji je okupio učesnike iz Grčke, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

Zamenik gradonačelnika Milan Ilić istakao je da posetioci sajma imaju mogućnost da se na jednom mestu upoznaju sa proizvodima iz oblasti biljne medicine, sa tradicijom naše zemlje i prirodnim bogatstvom. „Brojni preduzetnici i firme iz Srbije i inostranstva koji se bave proizvodnjom i preradom biljnih i pčelinjih proizvoda i gljiva biće u prilici da razmene svoja iskustva i predstave se zainteresovanim posetiocima. Sajam će pomoći lokalnim proizvođačima da izađu iz svojih okvira i predstave proizvodni asortiman širem tržištu. Lokalna samouprava će uvek biti podrška svakoj inicijativi za unapređenje proizvodnje u svim granama poljoprivrede. Grad će sprovoditi i aktivnosti na povezivanju poljoprivrednika sa resornim ministarstvima, kako bi unapredili svoje poslovanje i dobili različite vrste pomoći. Važno je da se lokalni proizvođači motivišu da unaprede svoj rad, na taj način što će povećati kapacitete, razvijati organsku proizvodnju i upotrebu proizvoda iz prirode“ rekao je zamenik.

Na svečanosti se prisutnima obratio i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogičević. „Ministarstvo je otvoreno da primi sve sugestije po pitanju subvencija i edukacije naših poljoprivrednih proizvođača iz ove oblasti. Pčelarstvo je jedna od grana koju smo doveli do vrhunca, a isto možemo da uradimo i sa granom lekovitog bilja koja ima velikog potencijala. Otvoreni smo za saradnju kako bismo unapredili, poboljšali i povećali ovu granu poljoprivrede u kojoj je proizvodnja prirodnih proizvoda“, rekao je pomoćnik ministra.

U ime izlagača na skupu je govorio Nebojša Stanojević, koji je izrazio zahvalnost izlagačima i posetiocima koji su došli iz okolnih zemalja i Srbije i poželeo im prijatan boravak.

Sajmu su na otvaranju prisustvovali gradski većnici, predstavnici grada, predstavnici obrazovnih ustanova i brojni posetioci.

U muzičko-umetničkom programu nastupili su Branimir Stošić Kace i Nikola Stanisavljević Kole.

Aktivnost je podržana u okviru Projekta „Promovisanje ekonomske diversifikacije u ruralnim područjima jugoistočne Evrope (SEDRA II) – Izgradnja kapaciteta lanaca vrednosti u poljoprivredi i ruralnom turizmu kroz promovisanje mogućnosti zapošljavanja” koji sprovodi SVG u partnerstvu sa GIZ. 


NAJNOVIJE VESTI

19. jul 2024.
U okviru "Vranjskog sportskog leta 2024", u nedelju 21. jula, biće održana Biciklijada, manifestacija koja je u prvoj godini...