• Grad Vranje
  • GRAD VRANJE

    Zvanična prezentacija grada

Centrala:
+381 (0)17 402 300
Portirnica:
+381 (0)17 402 368
GRAD VRANJE
Gradska uprava
Kralja Milana br.1
17500 Vranje
A+ A-

22. septembar 2021.

Najbolje iz Vranja, Vukovi basketaši vice šampioni Svetskog školskog prvenstva

Da se svaki uloženi trud i rad isplate još jednom su pokazali mladi sportisti iz Vranja, tačnije košarkaši OŠ „Vuk Karadžić’’ u Vranju, koji su osvojili drugo mesto i srebrnu medalju na Svetskom školskom prvenstvu u basketu "3 na 3", nedavno održanom u Beogradu. Bilo je ovo prvo Svetsko prvenstvo osnovnih škola, koje je organizovala Međunarodna školska sportska federacija u Beogradu (Internacional school sport federation - ISF). Inače, svako naredno održavaće se u nekoj drugoj zemlji. „Da bi se kvalifikovali na Svetsko prvenstvo osnovnih škola mladi basketaši vranjske Vukove škole, Vojin Savić, Arsenije Arsić, Luka Stošić i Andreja Stojanović, morali su da budu prvoplasirani najpre na gradskom takmičenju, zatim na okružnom, međuokružnom i republičkom takmičenju. Dakle, na Svetsko prvenstvo plasirali smo se kao prvaci države u basketu „3 na 3’’, priča profesor fizičkog vaspitanja i trener Branimir Stošić. U grupnoj fazi takmičenja na Svetskom prvenstvu odigrano je šest utakmica. Polufinalna je bila sedma, a finalna osma utakmica. Sve do finala srpski predstavnici nizali su pobede, izbacivši u polufinalu Ukrajinu. U finalnoj utakmici, nakon neizvesne igre, mnogo preokreta i produžetaka Vranjanci su poraženi od Ugande, ali su ostvarili uspeh za pamćenje. U basketu „3 na 3’’ osim našeg, takmičili su se školski timovi iz Francuske, Ukrajine, Indije, Ugande, Nepala...

Ovo je najveći uspeh u istoriji vranjskog školskog sporta uopšte, što samo po sebi dovoljno govori. Nadamo se da će ovaj izuzetan uspeh vranjskih učenika dati još veći motiv deci i mladima da se bave sportom, pa da i u budućnosti bude ovakvih, ili sličnih rezultata. Inače, Luka Stošić, Vojin Savić, Andreja Stojanović i Arsenije Arsić se od desete godine bave košarkom i aktivno treniraju u KK „Panteri’’ iz Vranja. Značajno je napomenuti da su oni i kroz nastavu fizičkog vaspitanja napredovali u bavljenju košarkom i basketom. Arsenije Arsić je čak potpisao stipendijski ugovor sa KK „Dinamik’’ iz Beograda i tamo nastavlja svoju karijeru. Svi oni ističu da su prezadovoljni uspehom koji su postigli. Bili su na korak od zlata, ali je sreća bila na strani protivničke ekipe. Takmičenje će im ostati u lepom sećanju, jer osim što su se nadmetali, imali su priliku i da se upoznaju sa vršnjacima iz celog sveta i njihovim kulturama.

„Ovi sjajni momci svima nama u školi ulepšali su minulu školsku godinu, jer usred pandemije kada se vodilo računa o bezbednosti, oni su putovali i pobeđivali, a svi mi pratili njihove uspehe i zdušno navijali. Ova ekipa bila je bez poraza na svim nivoima takmičenja. Oni su doneli radost školi i postali najlepši primer kako je lepo biti i dobar đak, i uspešan sportista i na najbolji način predstavljati školu, grad i zemlju, jer ipak su vice šampioni sveta u košarci za školarce. Takmičenje je donelo mnogo uzbuđenja jer su u nekim susretima u poslednjim sekundama postizali efektne koševe, a mi u Vranju zahvaljujući snimicima i informacijama koje su nam stizali, sve to preživljavali zajedno sa njima'', ističe direktorka škole Marina Stojanović. 

Vice šampioni Svetskog školskog prvenstva u basketu „3 na 3" još uvek primaju čestitke, a Vranjanci se ponose njima jer je uz državnu, na jednom od postolja rezervisanih za najbolje, stajala i zastava Grada Vranja.