• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

15. фебруар 2024.

Врање обележило Дан државности

Крај спомен барељефа Вожду Карађорђу у Врању је данас свечано обележен 15. фебруар, Дан државности Републике Србије. Говорећи о 15. фебруару као, несумњиво, најважнијем датуму у српској историји, председница Скупштине града Зорица Јовић рекла је да нас за овај датум везују два догађаја, у различитим временским интервалима, судбински повезана, који су одредили будућност свих нас.

,,Вековима угњетаван и понижаван, српски народ је почетком 19. века био спреман за коначну борбу за ослобођење и очување свог националног бића. Непосредан повод за Први српски устанак била је Сеча кнезова, један од догађаја који је можда и неправедно запостављен у нашем историјском преиспитивању. Турске дахије погубиле су стотину најугледнијих и највиђенијих Срба онога времена. Погубљени су или заробљени кнежеви, хајдуци, свештеници, угледни грађани и домаћини. Желели су Турци да угуше сваки наговештај устанка у Срба, сваку жељу за слободом и независношћу. Међутим, барјаци слободе вијорили су се Србијом. Како се показало касније, било је то време првих обриса слободе, части и јунаштва после пет векова безнађа'', рекла је председница Јовић. Она је додала и да је на данашњи дан усвојен је и проглашен један од најмодернијиих правних аката тога времена, Сретењски устав. ,,Поред тога што је озаконио поделу власти, био либералнији од многих других, Сретењски устав је прокламовао и неке, у то време, авангардне ставове. Тако у Глави 11. названој “Обштенародна права Србина”, у члану 1. стоји да су сви Срби једнаки пред законом, на свим судовима, од најмањег до највећег. Србија је, дакле, добила прве обрисе модерне државе. Раме уз раме са другим државама које су обликовале своју нацију и идентитет у 19. веку. Тако са пуним правом данас, на Сретење, памтимо оне који су своје животе подарили својим потомцима и суду историје да их памте као утемељиваче савремене Србије. Зато Србију чувамо и градимо. Јер резервну државу немамо. Јер нас историја памти онако како чинимо. Како је и рекао један од наших највећих умова: “Кад љубав према отаџбини замре, онда и држава мора умрети”, истакла је председница Скупштине града Зорица Јовић.

Венце и цвеће положили су градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима,  заменик командант 4. бригаде Копнене војске пуковник Синиша Николић са сарадницима, народни посланик Горан Николић, председник Градске општине Врањска Бања Драган Сентић, начелник ПУ Врање Саша Недељковић са сарадницима, начелник центра БИА Врање Милош Ристић са сарадницима, као и представници удружења грађана, борачких организација и ученика. Помен свим страдалима служио је владика врањски господин Пахомије са свештенством. У програму су наступили глумац врањског театра Марко Петричевић и Хор врањске Гимназије.