• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

24. мај 2023.

У Врању у току обука о спровођењу Закона о заштити података о личности

У Великој сали Скупштине града Врања у току је обука лица за заштиту података о личности за спровођење Закона о заштити података о личности. Обуци присуствовују повереник Милан Мариновић, представници Службе Повереника, као и овлашћена лица за заштиту података о личности из више од 40 јавних установа са подручја града Врања.

У име руководства града скуп је поздравио председник Скупштине града др Дејан Тричковић. Он се захвалио Служби Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности што је изабрала наш град за одржавање обуке. ,, Врање је добар избор јер је административни центар Пчињског округа. Такође, Врање има највећи притисак јавности, јер има и највећи број захтева за приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности, а као што знамо грађанство је веома осетљиво на ову тему. И то је сасвим разумљиво јер брине о могућностима зулоупотреба тих података. Верујем да ће данашњи скуп  бити од користи свима нама и да ћемо и убудуће имати добру сарадњу'', истакао је председник Тричковић и пожелео свима успешан рад.

Значај заштите личних података, пристанак на њихову обраду, сврха законите и оправдане обраде и преноса, као и утврђивање јавног и легитимног интереса за обраду, само су неке од тема у жижи интересовања јавности. Циљ обуке је да се лица за заштиту података о личности или лица које одреде руковаоци и обрађивачи података о личности (уколико немају одређена лица за заштиту података о личности), упознају са актуелним законским решењима (у ЕУ и Републици Србији) и оспособе за правилну примену Закона о заштити података о личности. Теренске обуке, које се у склопу пројектне подршке реализују у 15 одабраних јединица локалне самоуправе, посебно су значајне за подизање капацитета заштите података о личности. 

Уз повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Милана Мариновића, обуку спроводе представници Службе Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, уз подршку мулти-донаторског пројекта „Подршка јачању владавине права у Републици Србији“ (ЕУ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ И ЗА ОСНОВНА ПРАВА) финансираног од стране ЕУ и немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), за чију имплементацију је задужен Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ).