• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

2. јун 2023.

Свечано отворен фестивал Врањска градска песма ,,Оћу да ви појем врањанско''

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић отворио је вечерас у Позоришту „Бора Станковић”, Фестивал Врањска градска песма - ,,Оћу да ви појем врањанско''. Истичући задовољство због одржавања овог значаjног музичког догађаjа он је рекао да се овим фестивалом подсећамо старе песме из врањског краjа, али и да промовишемо младе талентоване певаче. ,,Музика је одувек била спона међу народима, јер она не познаје границе и на специфичан начин повезује људе. Једна је од најстаријих културних тековина свих народа и део националне и културне идентификације. Врањска градска песма позната је и призната надалеко. Она преноси  специфичну емоцију једног краја и људи који су овде живели. Одолева времену и потврђује своју вредност, особеност и аутентичност. За наш крај она је непроцењиво нематеријално културно добро. Испеване душом, испуњене дертом и севдахом, врањске песме су посебно благо овог краја'', истакао је градоначелник Миленковић. Он је додао и да је веома важно да их сачувамо од заборава, јер њиховим чувањем преносимо традицију. ,,Оно нешто само наше, сачуваћемо, између осталог, и овим фестивалом'', додао је Миленковић.

Прве вечери фестивала  наступили су вокални солисти и чувари врањске песме и врањског мелоса: Снежана Савић, Чеда Марковић, Ивана Тасић, Бранимир Стошић Каце, Стефан Здравкoвић – Принц од Врање, Милена Лазаревић Поповић и Никола Зекић, уз пратњу оркестра Владе Пановића. Отварању фестивала претходио је пријем учесника фестивала код градоначелника др Слободана Миленковића. У неформалном и пријатељском разговору било је речи о самој врањској песми, о фестивалу, његовом значају и могућностима за унапређење и његову промоцију.

Фестивал Врањска градска песма наставља се сутра у 13 сати откривањем бисте Стани Аврамовић Караминги у Градском парку, а потом у 19 сати и програмом у врањском Позоришту. Тада ће бити одржана промоција ЦД-а Иване Тасић под називом ,,Заплакала Шар планина''. Након тога, такође уз пратњу оркестра Владе Пановића, наступиће и млади певачи: Тијана Вучковић, Филип Јовановић, Огњен Чворовић, Велина Стаменковић, Мила Митић и Јана Димић. Покровитељ фестивала jе Град Врање, а организатор Културно-образовни центар Врање.