• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

23. септембар 2023.

Отворен 6. пчеларски сајам југоисточног Балкана

Министарка пољопривреде, водопривреде и шумарства Јелена Танасковић отворила је Шести пчеларски сајам југоисточног Балкана у Спортској хали у Врању. Ова сајамска манифестација први пут се одржава под називом. ,,Отворени Балкан“, а организовали су је пчеларски савези из Србије, Македоније, Грчке, Републике Српске и Албаније. Обраћајући се присутнима, министарка  је изразила задовољство због великог броја излагача и посетиоца на сајму, нагласивши да је ово прилика за обнову опрему, али и презентацију свега што је Србија урадила у области пчеларства и производњи меда. ,,Током 2022. године у Србији је произведено 91%  више меда него у 2021. Производња од преко 14.000 тона меда,  говори у прилог чињеници да је у Србији пчеларство на врло завидном нивоу, као и да је повећање броја људи који се баве овим послом директно повезан са подршком и субвенцијама које држава даје, као и због строгих контрола које се редовно спроводе. Данас, имам лепе вести за све пчеларе. Наиме, у овој години субвенција по кошници износила је 800 динара, а од наредне тај износ ће бити 1.000. То је само једна од мера државе, а за све остало, опрему, маркетинг,  производњу и  прераду меда,  такође се могу користити бројне субвенције државе. Мислим да начин на који се руководимо, уз мере подршке, су и дале резултат који показује да је скоро дуплирана производња меда. Када говоримо о извозу, веома је важно отварање нових тржишта. Србија има усаглашен сертификат са свим земљама Европске уније, са Канадом и Русијом. Тренутно се ради на усаглашавању сертификата са Азербејџаном, Бахреином, Сједињеним Америчким Државама и Израелом. Оно на шта смо веома поносни је да је ове године усаглашен и потписан сертификат са Народном Републиком Кином. Желим да нагласим да ће Влада Републике Србије и у наредном периоду пружати сву потребну помоћ и сваки вид подршке пчеларима“, рекла је министарка. На отварању сајма, говорио је и градоначелник Врања др Слободан Миленковић. ,,Поносни смо на ову сајамску манифестацију, која већ постаје традиционална. Циљ нам је да се овде, захваљујући позицији нашег града, окупља и спаја што већи број људи из региона. Овом приликом, желим  да изразим велику захвалност Министарству пољопривреде на помоћи и подршци коју пружа Врању у свим активностима и пројектима које заједно реализујемо, као и СПОС-у на изузетној сарадњи у организовању овог сајма. Такође, посебно се захваљујем пчеларима који су подстерк свим младим људима, јер показују како се радом, пожртвовањем долази до успеха и великих резултата“, истакао је градоначелник. На скупу је говорио и председник СПОС-а др мед Родољуб Живадиновић, који се захвалио градском руководству на подршци у организовању ове значајне сајамске манифестације.

Догађају су присуствовали и заменица градоначелника Зорица Јовић, председник Скупштине града др Дејан Тричковић, помоћници градоначелника, чланови Градског већа и многобројни грађани.

Поред изложбеног дела, на сајму су представљени  пројекти ГИЗ-а ,,Перспективе за младе пчеларе у руралним подручјима“ и ,,Пчеларење за будућност”. Такође, биће одржана и стручна предавања из пчеларства, на којима ће говорити Роџер Патерсон, пчелар практичар, предавач и аутор бројних књига из области пчеларства из Велике Британије.