• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

8. новембар 2023.

Караван ,,Заједно можемо'' у Врању

У оквиру каравана „Заједно можемо“ у Врању је данас боравила председница удружења ,,Будимо безбедни'' Деа Ђурђевић са сарадницама, која се у Градској кући састала са чланицом Привременог органа Зорицом Јовић и председницом Савета за родну равноправност, Данијелом Милосављевић.

На састанку је било речи о особама са инвалидитетом и удружењима у оквиру којих делују на локалу. Деа Ђурђевић истакла је да је циљ каравана да се направи Јавни регистар као јединствена база удружења особа са инвалидитетом, како би се лакше решавали проблеми са којима се свакодневно суочавају. ,,Кампању смо кренули 26. септембра и до сада смо обишли 24 града у Србији. Циљ нам је да чујемо са којим проблемима се особе са инвалидитетима суочавају на локалу и које су њихове и потребе локалне самоуправе. На тај начин моћи ћемо да изађемо пред државу и радимо на побољшању њиховог положаја. Према досадашњим сазнањима у скоро свим градовима особе са инвалидитетом имају сличне проблеме'', истакла је она.

Чланица Привременог органа Зорица Јовић и председница Савета за родну равноправност, Данијела Милосављевић упознале су гошће са начином на који град помаже регистрована удружења особа са инвалидитетом. ,,Локална самоуправа је упозната са проблемима са којима се особе са инвалидитетом сусрећу. Годишње имамо два конкурса преко којих удружења аплицирају и добијају средства за реализацију својих активности. Трудимо се да их укључимо и у друштвени живот града, да буду активни, а не само неми посматрачи'', истакла је чланица Привременог органа Зорица Јовић. Председница Савета за родну равноправност, Данијела Милосављевић напоменула је да у граду постоје удружења која раде већ деценијама као и да постоји Дневни боравак за особе са психофизичким сметњама, који умногоме олакшава свакодневицу породицама ових људи.

Деа Ђурђевић обишла је и Услужни центар у Врању где су преко Удружења параплегичара у фотокопирници запослене особе са инвалидитетом. Такође, била је ово прилика да у име удружења ,,Будимо безбедни'' уручи поклон, мобилни телефон, Милошу Симоновићу, који се и поред тога што је особа са инвалидитетом успешно бави дизањем тегова и то дисциплином ,,бенч прес'' у којој се је окитио бројним одличјима, међу којима се посебно издваја златна медаља на Светском првенству у овој дисциплини.