• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

6. децембар 2023.

,,Хероји Халијарда'' у суботу пред врањском публиком

На репертоару врањског театра у петак, 8. децембра, на вечерњој сцени је представа ,,Министарка'', а већ у уторак, 12. децембра, ,,Кеплер 452 – Б'', обе у извођењу глумаца врањског ансамбла. Почетак представа је у 20 сати. У недељу, 10. децембра, на дечјој сцени, од 12 сати је комад ,,Успавана лепотица''. 

Када је у питању биоскопски репертоар предстојеће суботе, 9. децембра, биће приказана два филма. Пред врањском публиком у вечерњим сатима, тачније од 18 и 21 сат, наћи ће се још једно филмско остварење домаће кинематографије ,,Хероји Халијарда''. У пролеће 1944, у тренутку завршнице Другог светског рата, у једном српском селу у току је највећа појединачна акција спасавања америчких и савезничких пилота у историји светског ваздухопловства, позната као „Операција Халијард“. У позадини овог историјског догађаја одвија се прича о три брата Јовића и њиховој породици, разапетој између супротстављених идеологија. Док се Мирко бори у одредима Југословенске војске у отаџбини, Сретен се придружио партизанима. Илија, најмлађи мушки наследник, кога отац жели да сачува, растрзан је између две стране. Сага о њима и њихове индивидуалне трагичне судбине представљају парадигму српске националне трагедије, братоубилаштва и идеолошких раскола, који цео један народ одводе у суноврат. У филму који је режирао Радош Бајић игра плејада врсних српских глумаца, на челу са недавно преминулим Жарком Лаушевићем. 

Истог дана у термину за малишане, од 12 сати, је анимирани филм ..Жеља''. Смештена у магичном царству Росас, прича „Жеља“ нас упознаје са Ашом, оптимистичном девојком бритког ума која веома брине о својој заједници. У тренутку када се Аша окрене ка звездама како би замислила жељу испред ње се појављује небеска сила, мала лопта безграничне енергије. Заједно, оне се суочавају са најстрашнијим непријатељем. Како би спасили заједницу доказују да воља једног храброг људског бића и магије звезде могу чинити чудесне ствари, поручују из продукције. Kарте за позоришне представе и филмске пројекције осим на билетарници, могу се купити и онлајн на сајту Позоришта.