• Grad Vranje
  • GRAD VRANJE

    Zvanična prezentacija grada

Centrala:
+381 (0)17 402 300
Portirnica:
+381 (0)17 402 368
GRAD VRANJE
Gradska uprava
Kralja Milana br.1
17500 Vranje
A+ A-

24. maj 2023.

U Vranju u toku obuka o sprovođenju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

U Velikoj sali Skupštine grada Vranja u toku je obuka lica za zaštitu podataka o ličnosti za sprovođenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Obuci prisustvovuju poverenik Milan Marinović, predstavnici Službe Poverenika, kao i ovlašćena lica za zaštitu podataka o ličnosti iz više od 40 javnih ustanova sa područja grada Vranja.

U ime rukovodstva grada skup je pozdravio predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković. On se zahvalio Službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti što je izabrala naš grad za održavanje obuke. ,, Vranje je dobar izbor jer je administrativni centar Pčinjskog okruga. Takođe, Vranje ima najveći pritisak javnosti, jer ima i najveći broj zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a kao što znamo građanstvo je veoma osetljivo na ovu temu. I to je sasvim razumljivo jer brine o mogućnostima zuloupotreba tih podataka. Verujem da će današnji skup  biti od koristi svima nama i da ćemo i ubuduće imati dobru saradnju'', istakao je predsednik Tričković i poželeo svima uspešan rad.

Značaj zaštite ličnih podataka, pristanak na njihovu obradu, svrha zakonite i opravdane obrade i prenosa, kao i utvrđivanje javnog i legitimnog interesa za obradu, samo su neke od tema u žiži interesovanja javnosti. Cilj obuke je da se lica za zaštitu podataka o ličnosti ili lica koje odrede rukovaoci i obrađivači podataka o ličnosti (ukoliko nemaju određena lica za zaštitu podataka o ličnosti), upoznaju sa aktuelnim zakonskim rešenjima (u EU i Republici Srbiji) i osposobe za pravilnu primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Terenske obuke, koje se u sklopu projektne podrške realizuju u 15 odabranih jedinica lokalne samouprave, posebno su značajne za podizanje kapaciteta zaštite podataka o ličnosti. 

Uz poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milana Marinovića, obuku sprovode predstavnici Službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, uz podršku multi-donatorskog projekta „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA) finansiranog od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), za čiju implementaciju je zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

 


NAJNOVIJE VESTI

19. jul 2024.
U okviru "Vranjskog sportskog leta 2024", u nedelju 21. jula, biće održana Biciklijada, manifestacija koja je u prvoj godini...