• Grad Vranje
  • GRAD VRANJE

    Zvanična prezentacija grada

Centrala:
+381 (0)17 402 300
Portirnica:
+381 (0)17 402 368
GRAD VRANJE
Gradska uprava
Kralja Milana br.1
17500 Vranje
A+ A-

19. septembar 2023.

U Beogradu predstavljena monografija ,,Ukusi Vranja''

U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu održana je promocija knjige „Ukusi Vranja“. Ovo najnovije izdanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka donosi priču o nematerijalnoj kulturnoj baštini Vranja, priču o kulturno – istorijskom i gastronomskom nasleđu grada meraka i sevdaha. O značaju publikacije na promociji je govorila zamenica gradonačelnika Zorica Jović. ,,Monografija  ,,Ukusi Vranja'' kapitalno je delo koje je nastalo kao produkt izuzetne saradnje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i Grada Vranja. U proteklom periodu sa ovom ustanovom smo već sarađivali u pripremi i izdavanju monografije ,,Vranjsko muzičko nasleđe'', kada je Grad bio izdavač. Zahvaljujući dvojezičnoj monografiji ,,Ukusi Vranja“ verujem da će se sačuvati od zaborava ne samo mnogi recepti, kada je reč o gastronomiji, već i fotografije na kojima su kulturno - istorijski spomenici ovog kraja, što je od izuzetnog značaja za buduće generacije“, rekla je zamenica gradonačelnika Zorica Jović. Predstavljajući monografiju, autori Dejan Zagorac i dr Jelena Đorđević, su predstavili i bogatu kulturno – istorijsku, šarenoliku etnografsku i gastronomsku baštinu Vranja – jedinstvenog grada na jugu Srbije. Na beogradskoj promociji knjige ,,Ukusi Vranja'' govorili su i Danijela Vićentijević, samostalni saradnik u Ministarstvu za turizam i omladinu, dr Branko Krasojević, ekspert za održivi turizam i Slobodan Radeta, voditelj gastronomskog podkasta „Umami šegrt“ i škole kuvanja „Il Primo“.

,,Ukusi Vranja“ je dvojezična (srpsko - engleska) monografija o kulturno - istorijskom i gastronomskog nasleđu Vranja, na kojoj su sarađivali i Grad Vranje, Turstička organizacija Vranja, Narodni muzej, Javna biblioteka ,,Bora Stanković“, Pravoslavna Eparhija vranjska, kao i ugostitelji ovog kraja.


NAJNOVIJE VESTI

15. jul 2024.
Ovogodišnja jubilarna 20. po redu manifestacija „Dani Vranja”, biće održana od 28. do 31. avgusta. Najpre će prvog dana, u...