• Grad Vranje
  • GRAD VRANJE

    Zvanična prezentacija grada

Centrala:
+381 (0)17 402 300
Portirnica:
+381 (0)17 402 368
GRAD VRANJE
Gradska uprava
Kralja Milana br.1
17500 Vranje
A+ A-

10. jul 2024.

Predstavljen program 44. ,,Borinih pozorišnih dana“

U Pozorištu ,,Bora Stanković“ održana je konferencija za medije na kojoj je selektor i umetnički direktor 44. ,,Borinih pozorišnih dana", Slobodan Savić, pozorišni kritičar iz Beograda, predstavio program i slogan ovogodišnjeg festivala.

Slobodan Savić, selektor Borinih dana, zahvalio se gradskom rukovodstvu na izuzetnoj podršci u organizaciji i održavanju kontinuiteta festivala. ,,U poslednje četiri godine uveo sam čitav niz korenitih promena u ovaj festival, što bez pomoći grada ne bi bilo moguće. Gradska uprava u Vranju je među najsvetlijim primerima kako se i na koji način podržava kultura“, istakao je Savić. Nakon toga, govorio je o programu i sloganu ovogodišnjeg festivala. ,,Slogan 44. Borinih pozorišnih dana je ,,Estetika i etika sučeljavanja“. Uvek se trudim  da sve predstave u selekciji dovedem u određenu vezu i da na tematskom planu, planu estetike i pozorišne poetike pokažem publici u Vranju kako različita pozorišta i različite umetničke prakse tretiraju određene ključne teme i probleme ovog vremena. Odgovorno pozorište je po mom uverenju, dužno da nas sučeljava sa svim pitanjima, problemima i dilemama ovog sveta. Predstave koje sam odabrao za ovogodišnje Borine pozorišne dane sučeljavaju nas sa mnogim pitanjima i problemima, ali na umetnički, sofisticaran, pozorišni način“, rekao je selektor.

U ime gradskog rukovodstva konferenciji je prisustvovao Milan Ilić, zamenik gradonačelnika. ,,44. Borini pozorišni dani, drugi po redu sa međunarodnim karakterom i selekcijom, ponudiće vranjskoj publici najnovija i najbolja pozorišna ostvarenja iz naše i iz zemalja u okruženju. Verujem da je pozorišna produkcija kako u našoj zemlji, tako i u regionu imala šta da ponudi, te da je uvaženi selektor Savić uspeo da izabere komade koji će zadovoljiti koncepciju i kriterijume, sada već međunarodnih, Borinih pozorišnih dana. Već 44. godine u oktobru naš grad je stecište pozorišnih poslenika, koji svojim glumačkim bravurama odaju poštu ne samo velikanu srpske književnosti Bori Stankoviću, već i pozorišnoj umetnosti. S toga, Grad Vranje veoma posvećeno pristupa pripremi i organizaciji Borinih pozorišnih dana, o čemu svedoči i činjenica da se kontinuirano radi na podizanju nivoa i kvaliteta festivala. Grad Vranje će nastaviti da pruža bezrezervnu podršku realizaciji svih programskih sadržaja teatra, a posebno Borinih pozorišnih dana, jer je Pozorište ,,Bora Stanković'', bez sumnje najvažnija institucija kulture u gradu“, istakao je Ilić.

Na konferenciji je govorio i Bojan Jovanović umetnički direktor pozorišta ,,Bora Stanković“, koji je podsetio da će otvaranje Borinih pozorišnih dana, već po tradiciji, biti 21. oktobra, kada će glumci vranjskog teatra izvesti premijeru predstave, o kojoj će naknadno biti saopšteni detalji.

Takmičarski deo 44. Borinih pozorišnih dana počinje 22. oktobra predstavom ,,Očevi i oci“, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda. Narednog dana, Narodno pozorište Sombor izvešće predstavu ,,Ljudi od voska“. U nastavku manifestacije glumci Ateljea 212 Beograd, 24. oktobra, odigraće predstavu ,,Nestajanje“, dok je za 25. oktobar planiran pozorišni komad ,,Sumnja“, Dramskog teatra „Nikola Vaptsarov“, Blagoevgrad, iz Bugarske. Program 44. Borinih pozorišnih dana nastavlja se predstavom ,,Bilo jednom u Novom Sadu“, koja je autorski projekat Andraša Urbana, zakazanoj za 26. oktobar, koju će izvesti Novosadsko pozorište ,,Ujvideki sinhaz“.  ,,Buđenje proleća“ naziv je predstave koje na programu  27. oktobara  u izvođenju Teatara &td iz Zagreba. Poslednjeg dana manifestacije, 28. oktobra, u čast nagrađenih, planirana je predstava  ,,Koštana“ , koju će izvesti glumački ansambl Narodnog pozorišta iz Niša.


NAJNOVIJE VESTI

19. jul 2024.
U okviru "Vranjskog sportskog leta 2024", u nedelju 21. jula, biće održana Biciklijada, manifestacija koja je u prvoj godini...