• Grad Vranje
  • GRAD VRANJE

    Zvanična prezentacija grada

Centrala:
+381 (0)17 402 300
Portirnica:
+381 (0)17 402 368
GRAD VRANJE
Gradska uprava
Kralja Milana br.1
17500 Vranje
A+ A-

24. oktobar 2011.

Otkrivena Spomen ploča dr Izabel Emsli Haton

U Medicinskoj školi „dr Izabel Emsli Haton“ u Vranju, svečano je otkrivena Spomen ploča znamenitoj humanistkinji koja je svojim angažovanjem i plemenitošću zadužila naš grad. Obraćajući se brojnim zvanicama, gradonačelnik Miroljub Stojčić je rekao da se Spomen ploča dr Izabel Emsli Haton nalazi u prijatnom ambijentu Srednje Medicinske škole, u kojoj se školuju učenici sa najboljim uspehom, i izrazio nadu da će jednog dana ona prerasti u Medicinski fakultet. Zamenik ambasadora Velike Britanije u Srbiji Dejvid MekFarlejn je govorio o angažmanu dr Haton i njenih saradnica, „koje su u Vranje došle vođene, pre svega, ljudskim motivima“. Stojčić i MekFarlejn su, potom, u dvorištu škole zasadili drvo prijateljstva, kao podsećanje na dobre odnose dva naroda.

Dr Izabel Emsli Haton iz Škotske, stigla je u Vranje sa Solunskog fronta oktobra 1918. godine, kada su gradom harali pegavi tifus i španska groznica. Sa 11 doktora i 40 medicinskih sestara takozvane Engleske bolnice, uspela je, kako su zapisali hroničari, da spase nekoliko stotina Vranjanaca od istrebljenja i da postavi osnove nove zdravstvene brige o stanovništvu.


NAJNOVIJE VESTI

18. april 2024.
U subotu, 20. aprila, biće organizovano uručivanje boračkih legitimacija u Vranju. Na događaju koji počinje od 11 časova u...