• Grad Vranje
  • GRAD VRANJE

    Zvanična prezentacija grada

Centrala:
+381 (0)17 402 300
Portirnica:
+381 (0)17 402 368
GRAD VRANJE
Gradska uprava
Kralja Milana br.1
17500 Vranje
A+ A-

20. maj 2024.

Bogat program Međunarodnog sajma lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva

Peti Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva biće održan od 1. do 8. juna na gradskom šetalištu. Svečana ceremonija otvaranja zakazana je za 1. jun od 11 časova. Prodajno-izložbeni deo će biti postavljen od 9 do 19 časova.

Zainteresovani građani se mogu prijaviti i za Terensko-edukativni deo, za koji je organizovan besplatan prevoz od Sportske hale do trase Vranjska Banja-Đukovac ili Barbarušince-Barelić, sa predavačima i vodičima.

Na platou kod Šarene česme na glavnom šetalištu biće organizovana i stručna predavanja od 11:30 do 17:30 časova. Profesor dr kineske tradicionalne medicine Smajo Serhatlić govoriće o herbalnoj kineskoj i tibetanskoj medicini. Državni sekretar u ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog dr Ivan Bošnjak pričaće na temu „Mihajlo Idvorski Pupin – 170 godina od rođenja, povratak naučnika na pašu“. Prof. dr Aleksandar Rodić i M.A. Ilija Stevanović će održati predavanje pod nazivom „Inventivno rešenje mini digitalne sušare za finalnu preradu voća, povrća, lekovitog bilja i pečuraka“. Prof. dr Jonel Subić i dr Marko Jeločnik govoriće na temu „Ocena ekonomske efektivnosti investiranja u solarnu sušaru“, dok će dr Snežana Babić pričati o „Parkovskim višegodišnjim travama – osnove kvalitetno uređenog vrta“. Dr Goran Jevtić će održati predavanje „Upotreba parkovskih i ukrasnih vrsta za popravljanje pčelinje paše“, a Miloš Gajić će govoriti o najčešćim vrstama gljiva na jugu Srbije.

Drgi dan sajma, 2. jun, počeće „Izložbom pronađenih vrsta bilja i gljiva“, zatim će Momčilo Antonijević novinar, travar i šaman govoriti o moćnom, lekovitom i magjskom bilju drevnih Slovena. Dr Ana Đorđević će objasniti kako se koristi šafran kao hrana i lek. Nakon toga stručno predavanje o jestivim i lekovitim gljivama će održati dr Dejan Stojković, dok će Danijela Novaković govoriti o najčešćim prolećnim vrstama gljiva. Dr Danijela Mišić i dr Milica Milutinović će predavati na temu „Potencijalna primena nedovoljno korišćenih biljaka Srbije“, a dr Goran Jevntić predavanje o „Rano prolećnoj pčelinjoj paši na voćnim biljnim vrstama“.

Od 3. do 8. juna prodajno-izložbeni deo o fito farmaciji i ekologiji će biti svakog dana od 9 do 19 časova, dok će i periodu od 14 do 17 časova biti prikazane prezentacije radova srednjih škola. Radionice za pripremanje zdravog hleba će održati JU Narodni univerzitet u periodu od 12 do 14 časova.