• Grad Vranje
  • GRAD VRANJE

    Zvanična prezentacija grada

Centrala:
+381 (0)17 402 300
Portirnica:
+381 (0)17 402 368
GRAD VRANJE
Gradska uprava
Kralja Milana br.1
17500 Vranje
A+ A-

23. april 2024.

Apel MUP-a povodom Nedelje prevencije povreda u saobraćaju

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se u periodu od 22. do 28. aprila 2024. godine, obeležava Nedelja prevencije povreda u saobraćaju. Ovaj događaj obeležava se širom sveta svake poslednje nedelje meseca aprila, sa namerom da se skrene pažnja na katastrofalne posledice koje saobraćajne nezgode ostavljaju na pojedince, njihove porodice i društvo u celini.

„Napominjemo da su prema podacima Svetske zdravstvene organizacije  saobraćajne nezgode vodeći uzrok smrti i teških telesnih povreda dece i osoba mlađih od 24 godine. U Republici Srbiji, u poslednjih pet godina, prosečno je na godišnjem nivou poginulo 520 učesnika u saobraćaju, dok je više od 3.200 zadobilo teške, a gotovo 16.000 lakše telesne povrede. Polovinu poginulih na našim putevima čine pešaci, biciklisti i motociklisti, kao posebno ranjive kategorije učesnika u saobrćaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da poštovanjem propisa i odgovornim ponašanjem u saobraćaju daju doprinos smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i posledica nezgoda na našim putevima. Posebno skrećemo pažnju vozačima da poštuju propisano ograničenje brzine, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i psiohaktivnih supstanci, kao i vozačima i putnicima u vozilu da obavezno koriste sigurnosni pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu vozila“, saopštili su iz MUP-a.