• Grad Vranje
  • GRAD VRANJE

    Zvanična prezentacija grada

Centrala:
+381 (0)17 402 300
Portirnica:
+381 (0)17 402 368
GRAD VRANJE
Gradska uprava
Kralja Milana br.1
17500 Vranje
A+ A-

Značajni datumi

Značajni datumi

31. januar 1878. godine - Dan oslobođenja Vranja od Turaka - Dan grada Vranja - Obeležava se svake godine u spomen na 31. januar 1878. godine kada je Šumadijski korpus pod komandom generala Jovana Belimarkovića pobedonosno ušao u Vranje i oslobodio ga od viševekovne osmanske vladavine, zbog čega se taj datum obeležava i kao Dan oslobođenja Vranja od Turaka. U sećanje na taj dan ali i kao zahvalnost knezu Milanu Obrenoviću, genralau Jovanu Belimarkoviću i svim vojnicima i dobrovoljcima srpske vojske koji su dali svoje živote za slobodu Vranja, početkom XX veka, tačnije1903. godine, Vranjanci su podigli Spomenik oslobodiocima Vranja od Turaka, popularan kao „Čika Mitaˮ, koji se nalazi ispred zgrade Pčinjskog upravnog okruga, odnosno nekadašnjeg Načelstva. Pored spomenika se i održava glavna svečanost odavanja počasti oslobodiocima grada od Osmanlija. U svojoj novijoj istoriji Vranje je prvi put 31. januar obeležilo kao Dan grada 2009. godine. Poštujući i ne umanjujući značaj 4. oktobra i 7. septembra za Vranje, odbornici gradskog parlamenta na sednici 27. avgusta 2008. godine doneli su Statut Grada u kome je propisano da se Dan grada obeležava 31. januara, kada su 1878. godine u Vranje ušle trupe Šumadijskog korpusa, kojima je komandovao general Jovan Belimarković. 

4. oktobar - Dan oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu - Obeležava se svake godine u spomen na 4. oktobar 1918. godine kada su jedinice Dunavske divizije ušle i oslobodile Vranje posle trogodišnje bugarske okupacije. Upravo iz ovog perioda datira i legenda o žutom cveću kao simbolu Vranja. Istovremeno sa oslobođenjem u Vranje je kao pomoć došla i lekarska jedinica „Amerikaˮ sastavljena od doktorki i medicinskog osoblja iz Škotske, koje je predvodila dr Izabel Emsli Haton. U sećanje na taj dan, kao i na zahvalnost kralju Petru I Karađorđeviću i svim vojnicima koji su dali svoje živote za slobodu, ali i svim ubijenim i interniranim civilima tokom bugarske okupacije, u Vranju je podignut Spomenik žrtvama bugarskog okupatora  1915 – 1918, koji se nalazi na kružnom toku kod Sabornog hrama Svete Trojice. Spomen kosturnica na Šapranačkom groblju u Vranju je mesto gde se održava glavna svečanost u spomen oslobodiocima Vranja u Prvom svetskom ratu.

7. septembar - Dan oslobođenja Vranja 1944. godine - Obeležava se svake godine u spomen na 7. septembar 1944. godine kada su jedinice 22. srpske divizije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pod komandom Živojina Nikolića Brke ušle u grad i oslobodile ga posle četvorogodišnje bugarske okupacije. Oslobođenju Vranja prethodili su pregovori između bugarskih okupacionih vlasti i komandanata Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije o tome da Vranje bude oslobođeno bez borbe što se i desilo. U sećanje na taj dan Vranjanci su 7. septembra 1985. godine otkrili Spomenik revoluciji koji se nalazi na platou ispred Pedagoškog fakulteta. Ispred tog spomenika svakog 7. septembra, kao i 9. maja (Dan pobede u Drugom svetskom ratu) održava se svečanost kojom se odaje počast svim stradalim vojnicima, ali i civilima, tokom Drugog svetskog rata.

Duhovi - Slava grada - Hramovna slava Saborne crkve u Vranju, Duhovski ponedeljak, kao Gradska slava obeležava se od 2004. godine, svetom arhijerejskom liturgijom, litijama ulicama grada i rezanjem slavskih kolača. Uz slavski kolač crkve Svete Trojice, reže se i slavski kolač Grada Vranja. Na ovaj dan veliki broj vernika, Vranjanaca, ali i gostiju iz okruženja, okupi se u Sabornom hramu. Za sve njih organizatori pripreme trpezu ljubavi u porti crkve. U večernjim satima organizuje se i prigodan duhovni i kulturno – umetnički program.

 


Značajni datumi