• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

5. децембар 2023.

Завршен пројекат ,,ИТ у функцији одрживог развоја и бољег положаја младих у Врању”

У Врању је данас одржан завршни догађај у оквиру пројекта ,,ИТ у функцији одрживог развоја и бољег положаја младих у Врању” који је подржало Министарство туризма и омладине, а који су реализовали Град Врање и Канцеларија за младе. У пројекту је учествовало 30 полазника који су осим са програмирањем имали прилику да се упознају и са покретањем бизниса, а све у циљу доприноса одрживом развоју Врања и унапређењу услова за запошљавање младих и смањења миграторних кретања. Као резултат пројекта настала је мобилна апликација ,,Куда'' која ће служити за повећање информисаности младих о културним и спортским дешавањима у нашем граду. У име града Врања скупу се обратила чланица Привременог органа Града Врања Зорица Јовић. Она је подсетила да су млади Врања већ уествовали на пројекту ,,Смарт учионица – млади су будућност''. ,,Руководећи се чињеницом да је ИТ сектор област у коју треба укључивати све већи број младих аплицирали смо код ресорног министарства за нови пројекат који је препознат и подржан са износом од 2 милиона динара. Та средства су уложена у оно што је најбитније, а то је ваше знање. Знамо да је знање темељ једне друштвене заједнице, па сте заједно са својим менторима, захваљујући овом пројекту, постојеће знање могли да надоградите'', истакла је Зорица Јовић. ,, Верујем да је учешће у овом пројекту утицало на многе од вас да се определе за будући позив'', нагласила је она. О  раду на пројекту који је трајао од септембра до децембра ове године говорили су и Лука Трајковић, координатор КЗМ Врање, као и програмер – едукатор на пројекту Вукашин Поповић, затим власник ,,ML Code'' предузећа које је било носилац обука, Мирко Личанин, док су насталу апликацију представили сами учесници пројекта, који су је и креирали.

Мирко Личанин захвалио се Министарству туризма и омладине и Граду на подршци. ,,Од самих почетака настојимо да привучемо потенцијални ИТ кадар код нас и кроз програме плаћене праксе помогнемо младима да дођу до сталног запослења. Мој је утисак да делимо визију са градом да и у Врању може лепо да се ради и живи, као и да су врата овог предузећа отворена за све који имају потенцијале, вољу и жељу да раде у овом сектору'', истакао је Личанин. Вукашин Поповић, програмер, који је непосредн радио са младима нагласио је да је пројекат био својеврсни изазов. ,,Ако смо некога мотивисали за бављење програмирањем мислим да смо урадили праву ствар, а потврда о стеченом знању током пројекта биће вам значајна ставка у  радној биографији'', рекао је Поповић.

Била је ово прилика да се учесницима пројекта уруче потврде о завршеним едукацијама у програмским језицима Swift i SwifUI.