• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

26. фебруар 2024.

Врање домаћин Дана науке и иновација

На Педагошком факултету у Врању данас се одржава Девети Дан науке и иновација, а у оквиру националног пројекта који Министарство науке, технолошког развоја и иновација спроводи под слоганом „Србија земља науке, земља иновација”. У име градског руководства скупу се обратила председница Скупштине града Врања Зорица Јовић. Нагласивши да време у којем живимо несумњиво представља нову дигиталну еру у којој је знање нераскидиво повезано са технолошким развојем, она је рекла да је иновативност сама по себи продукт употребе стеченог знања и датих могућности зарад напретка. ,,Иновационо предузетништво и развој информационих технологија представљају стратешко опредељење Владе Републике Србије. Реализацијом капиталних пројеката, захваљујући партнерским односом са државним институцијама и иностраним партнерима, локална самоуправа створила је додатни простор за развој нових могућности. Захваљујући Влади Србије и залагању председника Александра Вучића, потписан је Споразум о изградњи Тренинг центра вредан 3,4 милиона евра, који ће путем знања и вештина генерисати адекватан одговор на савремене изазове привреде. Увођењем ГИС система у рад локалне самоуправе, креирали смо ефикасан алат за промоцију и управљање развојне политике, обезбеђивањем квалитетног скупа информације о било ком сегменту делатности у надлежности локалних самоуправе, а које су доступне „на клик“. Путем пројекта „Смарт учионица“, који је реализовала Канцеларија за младе, спровели смо обуке за програмирање и креирање софтвера, руководећи се чињеницом да је ИТ сектор област у којој што више треба укључивати младе. Изградњом Образовно-научног центра „Риста Стајић“ – Ћошка отворићемо ново поглавље развоја научне културе, научне писмености и образовања'', рекла је председница Скупштине Зорица Јовић. Она је напоменула и да је град Врање добитник посебног признања за статус високо развијене локалне самоуправе у области дигитализације. ,,Градско руководство снажно подржава напоре Владе Републике Србије у подстицају развоја приватног сектора, посебно у сфери иновативног деловања, чиме би се спречиле последице одлива мозгова и квалитета људског капитала'', додала је она.  

Проф. др Мирослав Трајановић, државни секретар у Министарству науке, технолошког развоја и иновација поздрављајући присутне истакао да је Педагошки факултет пример добре праксе како треба организовати студијске програме на једном Педагошком факултету. Он је потом говорио о значају развоја вештачке интелигенције, изради Стратегије у овој области и презентовао активности, фондове и циљеве Министарства науке, технолошког развоја и иновација. 

Проф. др Драгана Станојевић, деканица Педагошког факултета, Универзитета у Нишу изразила је задовољство што је овој високообразовној установи припала част да уз подршку града и нишког Универзитета буде домаћин Дана науке и иновација. ,,Ово је прилика да се студентима, средњошколцима, предузетницима и свим заинтересованим грађанима представе значајни пројекти и доступни фондови у овој области. С друге стране Педагошки факултет, као једина матична академска високошколска институција у Пчињском округу, има прилику да се  афирмише као установа значајних научно – истраживачких потенцијала у свим областима науке и уметности'', рекла је између одсталог деканица Станојевић.

Представници Фонда за иновациону делатност, Фонда за науку и Центра за промоцију науке представили су све актуелне теме у области науке и иновација кроз динамичан садржај, а одржава се и панел дискусија на тему Индустрија 4.0. Дан науке и иновација у Врању осим професора факултета, студената и привредника окупио је представнике локалне самоуправе, ресорног министарства и Универзитета у Нишу, под чијим окриљем функционише Педагошки факултет у Врању.