• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

23. фебруар 2024.

Свечано отворена манифестација ,,ОКО АРХИТЕКТУРЕ"

У Галерији Народног музеја Врање градоначелник др Слободан Миленковић отворио је манифестацију ,,ОКО АРХИТЕКТУРЕ“, коју је организовало Друштво врањских архитеката у сарадњи са Инжењерском комором Србије - РЦ Ниш. Градоначелник је најпре изразио задовољство због организовања овог догађаја, истичући да је тежња да се допринесе локалној заједници зарад општег добра комплексан задатак који се једино решава залагањем и да ова манифестација својим концептом представља врсту иницијативе за активнију друштвену улогу струковних актера. ,,Врање је град који тежи да сачува традиционална обележја и дух старих времена, али који уједно развија модерне садржаје и атракције у складу са данашњим тренутком. Развојна политика града, великим делом ослања се на изградњу нових објеката. Будући да је архитектура есенцијална компонента националне културе и идентитета потребно је додатно подићи колективну свест о значају грађене средине. Као што је наглашено у Националној архитектонској стратегији, битно је да грађани препознају и уважавају квалитетну архитектуру и грађену средину као подстицајан животни амбијент који представља основ за квалитетнији живот сваког појединца“, рекао је Миленковић. ,,У складу са тим, готово све предузете активности носе функционалну и одрживу форму. Бројним улагањима у ревитализацију културно-историјских споменика и изградњом нових објеката, настојимо да сачувамо наш идентитет, али и прикажемо раскош аутентичне естетике којом град обилује. Реконструисали смо зграду Селамлука, изводимо рестаураторске радове на Харемлуку, обновили смо мозаик мапу града, стилски реконструисали градски парк. Обновили смо музеј кућу Борисава Станковића и Баба Златину улицу. Улагањем у Прибојчићеву кућу стварамо јединствену амбијеталну целину вредну пажње и грађана и туриста. Суделовањем у изградњи нових зграда за припаднике снага безбедности, потпуно смо инфраструктурно уредили још један део града. Такође, изграђена је модерна зграда Регионалног центра за ванредне ситуације која је у  служби грађана. Очекује нас почетак изградње Образовно-научног центра „Риста Стајић – Ћошка“, објекат пројектован по принципима зелене градње, који архитектуром доноси сасвим нови приступ учењу и образовању. Верујем да ће ова манифестација покренути нека нова размишљања и могућности и дати печат будућем развоју града“, додао је градоначелник.

У уводном обраћању присутнима су се обратили председник Друштва врањских архитеката арх. Зоран Стојевић, директорка Народног музеја Врање Маја Алексић, проф. др Александар Кековић, председник Друштва архитеката Ниша и  др Бранислав Поповић, дипл. инж. маш, члан Управног одбора Инжењерске коморе Србије.

На скупу је отворена  међународна  изложба савременог становања ,,СТАНОВАЊЕ-HOUSING 2023“, коју је организовала Катедра зграде за становање Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу и Кластера урбаног планирања. О изложби су говорили проф. др. Александар Кековић, председник Друштва архитеката Ниша и доц. др. Славиша Кондић, члан организационог одбора Становање-Housing 2023.

У културно-уметничком делу програма наступили су Небојша Деспотовић -гитара и Милан Петковић -клавијатуре.

Током трајања манифестације ,,ОКО АРХИТЕКТУРЕ“ до 1. марта, у Галерији Народног музеја  биће одржан пратећи програм са стручним предавањима и презентацијама спонзора из области грађевинске индустрије. Организовање манифестације подржали су Град Врање и Народни музеј у Врању.