• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

8. фебруар 2024.

Пред биоскопском публиком у Врању у суботу филм ,,Јадна створења'' - добитник венецијанског Златног лава

На репертоару врањског театра у петак, 9. фебруара, у 20 сати је представа ,,Луди Љуба", коју је по тексту Србољуба Аритоновића на сцену врањског театра поставио Драган Живковић Дурге. Већ у уторак, 13. фебруара, од 19 сати љубитељи позоришне уметности моћи ће да погледају комад ,,Ништа нећемо заборавити'' који је по мотивима прозе Врањанке Вере Ценић режирао Југ Ђорђевић. На дечјој сцени у недељу, 11. фебруара, од 12 сати је представа ,,Журка код плавог зеца'', врањског театра.

Када је у питању биоскопски репертоар ове суботе, 10. фебруара, биће приказана два филма. У термину за малишане, од 12 сати је филм ,,Леси – нова авантура''. Реч је о авантуристичкој комедији за целу породицу. ,,Летњи је распуст! Али ове године, Фло не жели да се одваја од своје вољене Леси. Уместо да проведе распуст на Гран Канарији са својим родитељима, Фло и Леси одлазе са Герхардом, породичним пријатељем, на фарму Флоове тетке Козиме у Јужни Тирол. Тетка Козима тамо живи са својим џек расел теријером Пипом и њеном новом усвојеном децом Клео и Хенријем. Када Фло, Клео и Хенри чују за нестанак паса у селу, узнемирени су и заиста забринути да не изгубе из вида Леси и Пипу. Убрзо потом, долази до провале код тетке Козиме и Пипа је украдена! Заједно са Леси, три пријатеља крећу да ухвате лопове и спасу Пипу…'' кратак је сиже филма.

На вечерњој сцени од 20 сати је остварење ,,Јадна створења'' који се жанровски сврстава у романтични филм са елементима научне фантастике. ,,Од редитеља Јоргоса Лантимоса и продуценткиње Еме Стоун долази невероватна прича о фантастичном напредку младе жене, Беле Бакстер (Стоун), коју бриљантни научник, др Годвин Бакстер (Вилем Дефо) поново враћа у живот. Под Бактеровом заштитом, Бела је жељна учења. Међутим, због жудње за светом који јој недостаје, она бежи са Данканом Ведерберном (Марк Руфало), углађеним и развратним адвокатом у вртоглаву авантуру широм континената. Ослобођена предрасуда свог времена, Бела постаје непоколебљива у својој намери да се залаже за једнакост и слободу'', стоји у опису филма.  

Иначе, филм ,,Јадна створења'' има 11 номинација за најпрестижнију филмску награду Оскар (најбољи филм, најбољи режија, најбоља глумица, најбољи споредни глумац, најбољи адаптирани сценарио, најбоља фотографија, најбоља монтажа, најбоља сценографија, најбољи костим, најбоља маска, најбоља оригинална музика). Овај филм је премијерно приказан на фестивалу у Венецији, где је освојио главну награду Златни лав.

Карте за све програме, позоришне и биоскопске, осим на билетарници могу се купити и онлајн, на сајту Позоришта.