• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

30. јануар 2024.

Поводом Дана града у Галерији музеја отворена значајна поставка докумената и промовисана књига ,,Сарајевски атентат – повратак документима''

У оквиру обележавања Дана града и 146. годишњице ослобођења Врања од Турака у Галерији Народног музеја отворена је изложба ,,Сарајевски атентат – историјски контекст у светлу докумената архива Босне и Херцеговине'' и одржана промоција књиге ,,Сарајевски атентат – повратак документима'' др Мирослава Перишића, директора Државног архива Србије. Иако се поставка, као и књига уваженог др Мирослава Перишића баве периодом од 36 година након ослобођења Србије од Турака, Сарајевским атентатом, као поводом за први светски рат, и приликама пре и после атентата, за нас су свакао важне. Важне су јер говоре о слободарском духу и идејама свих наших народа на Балкану. Оне су и сведочанство о једном веома важном историјском тренутку на простору Балкана који је одувек био на мети освајача. Захваљујући вешто одабраној архивској грађи и фото-документацији изложба на прегледан и занимљив начин осветљава Сарајевски атентат, који је Аустроугарској монархији послужио као повод за отпочињање дуго прижељкиваног рата против Краљевине Србије, али је прерастао у, до тада, невиђени ратни сукоб и разарања на тлу Европе. Изложба броји 15 паноа са веома значајним документима, а Врање је први град у Србији у којој је поставка представљена.

Књига др Мирослава Перишића „Сарајевски атентат: повратак документима” осим уводне студије, доноси и око 400 страница архивске грађе о Видовданском атентату међу којима и комплетну оптужницу и одбрану Принципа и другова, резултате истраге и пресуду. Вредност Перишићеве књиге проистиче из тога што је конципирана проблемски, па се у њој инсистира на новом промишљању узрока, последица и околности атентата. Други, не мање важан квалитет, јесте провера постојећих и потрага за новим историјским изворима. На промоцији су  говорили ауторка изложбе мр Данијела Мрда, директорка Државног архива Босне и Херцеговине, проф. др Драга Мастиловић, директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву, као и Александар Костовић, заменик начелника општине Источно Сарајево. У име домаћина госте је поздравио директор Историјског архива ,,31. јануар'' у Врању, Саша Стаменковић. Под покровитељаством Града Врања догађај је организовао Историјски архов ,,31. јануар'' Врање. Врањанци ће ову значајну поставку у Галерији Народног музеја моћи да разгледају до средине фебруара.