• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

5. децембар 2023.

Отворена изложба фотографија ,,Да се никада не заборави"

Поводом обележавања Дана војних ветерана у позоришту ,,Бора Станковић“ одржана је свечаност и отворена изложба фотографија „Да се никада не заборави“, чији су аутори ветерани Врања. Изложбу је отворила помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић, која је овом приликом истакла важност реализације овог и сличних пројеката којима се чува и јача борачка популација, како у Врању, тако и овом делу Србије. ,,Када је министар Никола Селаковић дошао у  Министарствo за рад, запошљавање, борачка и социјална питања било је 25.000 регистрованих бораца на територији Републике Србије, а сада их је 41.000 и све то у оквиру једне позитивне кампање, којој су се придружиле друштвено одговорне компаније. Захваљујући томе, уз борачку легитимацију, која се добија након регулисања статуса, широм земље створена је могућност остваривања бројних попуста, што значајно утиче на побољшање квалитета живота. Такође, желим да нагласим да ће се од фебруара додељивати национално признање- борачка споменица и ја сам сигурна да ће Град Врање, који има велики број бораца, бити једна од локалних самоуправа где ћемо додељивати ова признања. Оно што је веома важно, а о чему говори и ова изложба је да не дозволимо да се српском народу деси заборав и да негујемо културу сећања. Хвала Удружењу-Покрет Ветерана Врање што је овом изложбом саградио бар једну малу препреку том забораву“, рекла је помоћница министра. У име градског руководства догађају је присуствовао председник Привременог органа Града Врања др Слободан Миленковић. ,,Ова изложба болно је сећање на дане проведене на ратиштима, у ратовима који су се водили на нашим просторима, како би се сачували суверенитет и интегритет Републике Србије, али и подсећање на снагу јединства и солидарности, пријатељства и емпатије које су у таквим ситуацијама додатно подизали морал и спремност бораца на ратиштима. Фотографије које су сами борци направили сведоци су једног времена, воље и жеље народа, неправедно увученог у ратне сукобе, да се одбрани и одржи упркос свим притисцима великих сила. Да је било важно да поставка угледа светлост дана и прикаже се јавности говори и чињеница да је уз Удружење Покрет Ветерана Врања стало и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и подржало реализацију овог пројекта. Хвала ресорном министарству што је показало да цени иницијативу врањских ветерана и што их подржава у истрајности да негују културу сећања и обележавају датуме важне за борце и борачке организације“, истакао је Миленковић.

О удружењу Покрет-Ветерана Врања говорио је председник Срђан Војиновић, подсетивши да је ово удружење основано 2019. године. ,,Покрет ветерана има 1200 чланова, од тога 400 са статусом бораца. Даљи план удружења је подршка члановима у свим пројектима, који имају за циљ неговање традиције и очување сећања на жртве ратова деведесетих и страдале током НАТО агресије на Србију“, рекао је Војиновић. Као сарадник, на овом пројекту  учествовао је Историјски архив „31. јануар“. У име ове установе, о сарадњи и изложби  говорио је архивски саветник Мирољуб Миша Стојчић. ,,Имао сам привилегију да са 85 ветерана одржим 12 радионица, на којима смо учили како да одаберу и обраде фотографије из својих личних албума и како да од њих направимо ову изложбену поставку. Сама поставка састоји се од 18 изложбених паноа на којима је приказано 86 фотографија, које сведоче о учешћу српске младости у одбрани земље“, додао је Стојчић.

Догађају је присуствовао државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дејан Антић, његово Преосвештенство епископ врањски господин Пахомије, чланица Привременог органа Града Врања Зорица Јовић, чланови Удружења Покрет Врања, директори јавних предузећа и установа и многобројне званице из јавног живота.

Изложбену поставку организовало је Удружење Покрет -Ветерана Врања, а Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, председнику Привременог органа Града Врања др Слободану Миленковићу, чланици Привременог органа Зорици Јовић, јавним установама и учесницима на пројекту додељене су захвалнице.

Изложба ће бити отворена до 15. децембра.