• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

27. март 2023.

Одржана седница Градског штаба за ванредне ситуације

Градски штаб за ванредне ситуације одржао је трећу ванредну седницу на којој је разматрана тренутна епидемиолошка ситуација настала услед појаве заразне болести афричка куга на територији Града Врања. О тренутној ситуацији на терену чланове штаба известио је градски већник за пољопривреду Небојша Стаменковић, који је нагласио да су била три појединачна случаја која су након тестирања показала негативе резултате, тако да је тренутна епидемиолошка ситуација стабилна. На основу изнетих података, Градски штаб за ванредне ситуације донео је следеће закључке: 

  1. Налаже се ЈКП Комрад да буде у стању приправности, односно да у случају потребе обезбеди најмање једно возило, возача и два радника за утовар и истовар заражених животиња као и да уреди локацију сточног гробља у складу са одговарајућим прописима;
  2. Одређује се локација за сточно гробље заражених животиња афричком кугом свиња, у складу са просторним планом града Врања, стратешком проценом  утицаја на животну средину као и условном сагласношћу ЈП Србијашуме.
  3. Преко средстава јавног информисања дати апел ловачким удружењима и пољопривредним газдинствима да предузму све превентивне мере у складу са Правилником о мерама за рано откривање, дијагностику, спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести афричка куга свиња.

Градски штаб за ванредне ситуације донео и препоруку којом се Управи за ветерину, Ветеринарској инспекцији у Врању, препоручује да појача контролу на зараженим и угроженим подручијима и шаље Градском штабу за ванредне ситуације Града Врања редовне извештаје о ситуацији на терену, а штаб ће сходно томе доносити нове мере.