• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

30. јануар 2024.

Додељене награде победницима конкурса ,,Писмо моме претку-имао си се за шта родити и борити“

У оквиру обележавања Дана града у Позоришту ,,Бора Станковић“ одржана је свечаност на којој су додељене награде ученицима основних и средњих школа -  најбољима на литерарном конкурсу ,,Писмо моме претку-имао си се за шта родити и борити“. Том приликом, директорка Културно-образовног центра Изабела Савић истакла је да овај конкурс у организацији града и Културно образовног центра постоји већ дуги низ година и да је посвећен чувању сећања на ослобођење Врања од вишевековног ропства. ,,Деца и млади су темељ нашег друштва и зато треба да буду посвећени очувању традиције и наслеђа како би достојно корачали путем својих славних предака и на тим темељима градили своју будућност. Културно-образовни центар, раније Регионални центар за таленте, већ 25 година пружа ученицима основних и средњих школа додатне садржаје, пре свега на пољу образовања, организујући рад са надареним ученицима и организујући градско и регионално такмичење за ученике Пчињског и Јабланичког округа. У току године Културно-образовни центар организује и друге уметничке, научне и културне активности којима анимира децу, младе и одрасле генерације, старајући се о квалитету садржаја које нуди. То су ликовне радионице за најмлађе, књижевне радионице, трибине и промоције на којима се представљају актуелне теме и књижевна дела, концерти, манифестације, фестивал Врањске градске песме, наступи Градског мешовитог хора и наступи фолклорних ансамбала“, истакла је директорка. Присутнима се обратила и председница Комисије, професорка српског језика и књижевности Оливера Ђорђевић која је нагласила да овај конкурс баштини тековине ослободилачких ратова, у овом случају, од Турака и да се на овај начин ученици афиримишу да негују културу сећања.

На свечаности су прочитани одломци из литерарних радова награђених ученика, a након тога је организована додела награда.

У категорији основних школа прво место припало је Лани Митић, ученици шестог разреда основне школе „Радоје Домановић“, друга награда додељена је Лени Маринковић, ученици седмог разреда ОШ „Бранко Радичевић“, док је трећу награду освојио рад Миле Ђорђевић, ученице шестог разреда ОШ „Бранко Радичевић“. За запажено учешће и исказани таленат похваљени су радови Илије Станисављевића, ученика шестог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ и Лане Тољић, ученице шестог разреда ОШ „Бранко Радичевић“.

У категорији средњих школа прво место заузео је рад Саре Ристић, ученице четвртог разреда Медицинске школe „Др Изабел Емсли Хатон“, друго место припало је Емилији Арсић, ученици четвртог разреда Гимназије „Бора Станковић“, док је трећу награду освојио рад Анастасије Попадић, ученице другог разреда Гимназије „Бора Станковић“. У категорији средњих школа похваљени су радови Анастасије Петков, ученице трећег разреда Економско-трговинске школе и Ларе Стојановић, ученице трећег разреда Медицинске школе „Др Изабел Емсли Хатон“.

У културно-уметничком програму су наступили ученици Музичке школе ,,Стеван Мокрањац“. Организатор догађаја је Културно-образовни центар, а покровитељ Град Врање.