Gradske vesti

Bogat i raznovrstan program Književne kolonije 2021.

29. novembar 2021, Vranje
  • Bogat i raznovrstan program Književne kolonije 2021.
    1/1

    U utorak, 30. novembra, u Vranju će svečano biti otvorena Književna kolonija 2021. Program ovogodišnje Кnjiževne kolonije, koju već sedmi put organizuje JU Narodni univerzitet Vranje, osmišljen je tako da zadovolji sve književne ukuse čitalačke publike.

    Na samom otvaranju biće predstavljen najstariji književni časopis kod nas i u svetu, Letopis Matice srpske. Za sve vreme svoga trajanja, od 1824. godine, Letopis je bio i ostao centralni srpski časopis koji nastoji da okupi proverene vrednosti naše književnosti, nauke i kulture. Časopis će predstaviti i o svom književnom radu govoriti Đorđo Sladoje, pesnik i glavni i odgovorni urednik Letopisa i Miroslav Aleksić, pesnik i pomoćnik upravnika Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu. Gost Кolonije u sredu, 1. decembra, i voditelj interaktivne radionice za starije osnovce, biće Stefan Tićmi, književnik čiji je roman „Ja sam Akiko“ proglašen za dečju knjigu godine 2018, a „Кaput od mahovine“ uvršten među 200 najboljih knjiga za decu u svetu. O knjigama mikroeseja „Ejdetske slike II i III“ Zorana Bognara i zbirci pesama ,,Srbijo mogu li da budem tvoj sin’’, za koju je tokom ove i prethodne godine dobio nagrade ,,Ivan Focht’’, „Rastko Petrović“ i „Milan Rakić“, biće reči u petak, 3. decembra. Danica Bogojević je gost četvrte večeri Кolonije, u ponedeljak 6. decembra. Njen roman za decu „Zagrli Mesec“ koji će biti promovisan, nagrađen je regionalnom nagradom „Mali Princ“ za najbolju dečju knjigu objavljenu u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj u 2020. godini. Danica će održati i interaktivnu radionicu za učenike mlađih razreda osnovne škole. Dobro poznat vranjskoj publici, niški pisac Branislav Janković će se prestaviti na Кnjiževnoj koloniji u sredu, 8. decembra, sa novim romanom „Zidanje ambisa“. Dan kasnije o potrazi za istinom i knjizi „Ljudi bez grobova“, romanu koji je poneo dve značajne nagrade: „Zlatni suncokret“ 2020. i „Grigorije Božović“, govoriće autor Enes Halilović. On će održati i radionicu kreativnog pisanja za srednjoškolce. Na kraju Кolonije biće predstavljena monografija „Кosovo i Metohija“, Ane Stišović Milovanović. Ova knjiga nastala je kao rezultat istraživanja putopisa evropskih putopisaca koji su posetili Кosovo i Metohiju u periodu dugom pet vekova.

    Кnjiževna kolonija 2021. ima vrlo bogat i raznovrstan program. Ono što se prvi put uvodi je radionica – edukacija za nastavnike srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama pod nazivom „Interdisciplinarno tumačenje književnog dela u nastavi srpskog jezika i književnosti“. Sve književne večeri biće održane u svečanoj sali Gimnazije ,,Bora Stanković’’ od 19 sati, a radionice u Galeriji Narodnog univerziteta.