Gradske vesti

Otvorena izložba "Ostavljene uspomene"

25. maj 2018, Vranje
  • Otvorena izložba Otvorena izložba Otvorena izložba Otvorena izložba
    1/4

    U sklopu projekta "Otvorene zajednice - uspešne zajednice", koji realizuje IOM - Međunarodna organizacija za migracije, u partnerstvu sa drugim UN agencijama, ministarstvima i Komesarijatom za izbeglice i migracije,  na platou ispred Narodnog muzeja postavljena je izložba pod nazivom "Ostavljene uspomene"(Memories left behind). Kako je ranije rekla Milica Anđelković Jovanović, izložba je nastala od fotografija izgubljenih i zaboravljenih igračaka, koje je ona, kao autorka, napravila u periodu od oktobra 2015 do aprila 2016. godine, u Prihvatnom centru Preševo. “Deo fotografija sam dobila i od kolega sa terena, i oni su dali svoj nemerljiv doprinos. Zašto igračke? Zato što su one jedino što ostaje iza malih života koji u naručju svojih porodica, kroz sunce, kišu i hladnoću, džinovskim koracima hitaju kao sanjanoj Evropi”, navela je Milica Anđelković Jovanović. Šefica Misije IOM u Srbiji Lidija Marković rekla je izložba govori sama za sebe. “Fotografije koje su izložene su nečije emocije, nečiji doživljaji zaleđeni u datom trenutku, zaboravljene uspomene hiljada dece koja su prošla kroz Srbiju”, istakla je ona i dodala da je srećna što je postavka otvorena upravo u rodnom gradu autorke. Zamenik gradonačelnika Nenad Antić je rekao da fotografije predstavljaju trenutke patnje, kamen u mozaiku patnji koje su preživeli migranti. “Milica, kao idejni tvorac ovog koncepta, želela je da na umetnički način prikaže impresije najosetljivije kategorije ljudi, a to su deca. Ove fotografije imaju svoju istoriju”, rekao je Antić.

    Izložba će, nakon Vranja, obići još neke gradove u Srbiji, a organizovana je uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji i logističku podršku Grada Vranja.

    Predstavnici Delegacije EU, rukovodstva Grada i druge zvanice, prisustvovali su, potom, u Domu vojske, pretpremijeri predstave u kojoj igraju lokalna i deca migranti, zajedno sa roditeljima. Ona je priređena povodom obeležavanja dana OŠ „Radoje Domanović“.